Sałatka kebabowa to pyszna przekąska imprezowa. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a swoim smakiem zachwyci każdego.
Składniki:
- filet z kurczaka (podwójny)
- 2 łyżki mieszanki przypraw kebab – gyros
- 3 łyżki oleju
- 8 łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 duże pomidory
- 1/2 dużej papryki czerwonej
- 1/2 ogórka zielonego
- 3 średnie ogórki kiszone
- średnia cebula (pokrojona w piórka)
Do tego sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (gęsty)
- 3 ząbki czosnku (u mnie duże, bo lubię)
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w dużą kostkę, dodajemy olej i przyprawę – mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki, żeby się zamarynowało.
- Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy je przez kilka minut, aż nie będzie w środku surowe.
- Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę i pomidory. Mieszamy wszystkie składniki (w tym pokrojone mięsko) i dodajemy sos czosnkowy.