Rolada z jabłkami

4.7
(7)

Propozycja na przepyszną roladę z jabłkami. Rolada jest bardzo smaczna, delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu!

Składniki

Biszkopt

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 5 jabłek
  • 1 galaretka agrestowa

Przygotowanie

Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy powoli cukier ciągle ubijając. Kolejno żółtka pojedynczo dodajemy i ubijamy dalej. Wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie łyżką, nie miksujemy!

Wykładamy blachę papierem, Wylewamy nasze ubite produkty na płaską blachę, równamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na ok. 22-25 min, aż się lekko zrumieni. Wyjmujemy, studzimy całkowicie.

Jabłka obieram, kroje na ćwiartki i przesmażam na tzw. papkę. Tyci wody proszę dolać żeby nie przywierały. Wsypuję jedną galaretkę agrestową. Zdejmuje z ognia, mieszam, studzę. Gdy jest chłodna, wstawiam do lodówki żeby była ta masa tężejąca bardziej. Gdy już wszystko się wystudziło i oziębiło, wykładam jabłka na biszkopt, zawijam w rulon i wstawiam do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!