Propozycja na przepyszną roladę z jabłkami. Rolada jest bardzo smaczna, delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu!
Składniki
Biszkopt
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 5 jabłek
- 1 galaretka agrestowa
Przygotowanie
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy powoli cukier ciągle ubijając. Kolejno żółtka pojedynczo dodajemy i ubijamy dalej. Wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie łyżką, nie miksujemy!
Wykładamy blachę papierem, Wylewamy nasze ubite produkty na płaską blachę, równamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na ok. 22-25 min, aż się lekko zrumieni. Wyjmujemy, studzimy całkowicie.
Jabłka obieram, kroje na ćwiartki i przesmażam na tzw. papkę. Tyci wody proszę dolać żeby nie przywierały. Wsypuję jedną galaretkę agrestową. Zdejmuje z ognia, mieszam, studzę. Gdy jest chłodna, wstawiam do lodówki żeby była ta masa tężejąca bardziej. Gdy już wszystko się wystudziło i oziębiło, wykładam jabłka na biszkopt, zawijam w rulon i wstawiam do lodówki.