Rogaliki z marmoladą różaną

4.5
(11)

Rogaliki z marmoladą różaną

Miękkie i pachnące rogaliki z nadzieniem różanym. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe po wyjęciu z piekarnika.

Składniki

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Przygotowanie

Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki mleka. Zostawić, żeby ruszył.
Do misy dajemy pozostałe produkty plus wyrośnięte drożdże. Wyrabiałam robotem kuchennym z hakiem, aż ciasto odchodziło od miski.
Zostawiłam ciasto na około godzinę, żeby podwoiło objętość. Przerobiłam na stolnicy i podzieliłam na 4 części. Każda część rozwałkowałam na prostokąt i potem dzieliłam na trójkąty. Smarowałam marmoladą i zwijałam rogale. Gotowe posmarowałam jajkiem. Piekłam 22 minuty w 180 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 11

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!