Miękkie i pachnące rogaliki z nadzieniem różanym. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe po wyjęciu z piekarnika.
Składniki
- 25 g drożdży świeżych
- 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 5 łyżek cukru
- 3,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Przygotowanie
Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki mleka. Zostawić, żeby ruszył.
Do misy dajemy pozostałe produkty plus wyrośnięte drożdże. Wyrabiałam robotem kuchennym z hakiem, aż ciasto odchodziło od miski.
Zostawiłam ciasto na około godzinę, żeby podwoiło objętość. Przerobiłam na stolnicy i podzieliłam na 4 części. Każda część rozwałkowałam na prostokąt i potem dzieliłam na trójkąty. Smarowałam marmoladą i zwijałam rogale. Gotowe posmarowałam jajkiem. Piekłam 22 minuty w 180 stopniach.