Blok czekoladowy – szybki i pyszny deser bez pieczenia

Blok czekoladowy – pyszny i szybki deser bez pieczenia. Przysmak z czasów PRL-u.

Składniki

  • 400g mleka w proszku
  • kostka masła
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • szklanka bakalii
  • 250 g herbatników
  • 5 łyżek naturalnego kakao

Przygotowanie

Kruszymy herbatniki na małe kawałki. W garnczku łączymy wodę, cukier, masło i czekamy jak masło i cukier się rozpuszczą. Później dodajemy kakao. Wszystko gotujemy na małym ogniu, Dodajmy mleko w proszku (by nie powstały grudki sypiemy przez sitko). Cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wsypujemy bakalie i herbatniki i dokładnie mieszamy by połączyć wszystkie składniki razem. Czekamy aż wystygnie masa. W tym czasie blaszkę wykładamy folią spożywczą. Później stopniowo przekładamy do blaszki. Jak cała masa przestygnie dokładnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!