Blok czekoladowy – pyszny i szybki deser bez pieczenia. Przysmak z czasów PRL-u.
Składniki
- 400g mleka w proszku
- kostka masła
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru
- szklanka bakalii
- 250 g herbatników
- 5 łyżek naturalnego kakao
Przygotowanie
Kruszymy herbatniki na małe kawałki. W garnczku łączymy wodę, cukier, masło i czekamy jak masło i cukier się rozpuszczą. Później dodajemy kakao. Wszystko gotujemy na małym ogniu, Dodajmy mleko w proszku (by nie powstały grudki sypiemy przez sitko). Cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wsypujemy bakalie i herbatniki i dokładnie mieszamy by połączyć wszystkie składniki razem. Czekamy aż wystygnie masa. W tym czasie blaszkę wykładamy folią spożywczą. Później stopniowo przekładamy do blaszki. Jak cała masa przestygnie dokładnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.