Przepis na delikatny, puszysty i aromatyczny sernik z mleka skondensowanego.
Składniki:
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe 40g
- mleko skondensowane słodzone 530g
- 1kg sera z wiaderka
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 2 budynie śmietankowe, mleko skondensowane, ser z wiaderka i to zmiksować na bardzo wolnych obrotach do połączenia składników.
Na konieć dodać ubite białka i delikatnie mieszać trzepaczką aż składniki połączą się.
Nagrzać piekarnik do 180 C. Piec na tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, a po upływie czasu zmniejszyć temp. do 150 C i piec dalej 40 minut.
Po upieczeniu uchylić delikatnie drzwiczki tak żeby była szpara i tak ma stać do ostygnięcia.