Puszyste ciasto drożdżowe

4.4
(109)

Puszyste ciasto drożdżowe

Duża puszysta drożdżówka z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Bardzo miękka i pachnąca!

Składniki

Ciasto

  • 3/4 kg mąki
  • 1,5 szk cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 szk mleka
  • 3/4 kostki masła (pozostała część masła na kruszonkę)
  • 100 g drożdży

Kruszonka

  • 1/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie

Z ciepłego mleka, łyżki mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę, cukier, jajka i pracujący rozczyn oraz roztopione masło mieszamy i wyrabiamy ciasto. Na początku jest rzadkie, więc podsypujemy mąką. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie samo odchodziło od rąk i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce. Następnie wykładamy na dużą blaszkę i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 1 godz. w 170 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 109

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!