Przepis na ciasto miodownik


Ciasto miodownik to obowiązkowa pozycja na stole podczas wszelkich rodzinnych uroczystości.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 4 jajka
  • kostka margaryny
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 4 łyżki miodu
  • szklanka cukru

Składniki na masę:

  • 1 litr mleka
  • kostka margaryny
  • cukier waniliowy
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na polewę:

  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części, każda część rozwałkować i wyłożyć na blasze wyłożoną papierem. Piec w 160-180 C 20 minut. I tak piekę 3 placki.

MASA: Odlewam pół szklanki mleka i dodaje mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam. Pozostałą część mleka gotuje razem z margaryną i cukrem. Jak zacznie się gotować, zmniejszam gaz i wlewam mleka z mąką. Ciągle mieszając trzepaczką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Gorącą masą przekładamy placki miodowe. Placek, masa, placek, masa, placek, polewa.

POLEWA: Margarynę roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao i cukier. Gotuje 5 minut ciągle mieszając na małym ogniu. Polewe wylewam na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ostygnięte ciasto daje do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 15

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!