Ciasto miodownik to obowiązkowa pozycja na stole podczas wszelkich rodzinnych uroczystości.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 4 jajka
- kostka margaryny
- 1.5 łyżeczki sody
- 4 łyżki miodu
- szklanka cukru
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- kostka margaryny
- cukier waniliowy
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na polewę:
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie
CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części, każda część rozwałkować i wyłożyć na blasze wyłożoną papierem. Piec w 160-180 C 20 minut. I tak piekę 3 placki.
MASA: Odlewam pół szklanki mleka i dodaje mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam. Pozostałą część mleka gotuje razem z margaryną i cukrem. Jak zacznie się gotować, zmniejszam gaz i wlewam mleka z mąką. Ciągle mieszając trzepaczką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Gorącą masą przekładamy placki miodowe. Placek, masa, placek, masa, placek, polewa.
POLEWA: Margarynę roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao i cukier. Gotuje 5 minut ciągle mieszając na małym ogniu. Polewe wylewam na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ostygnięte ciasto daje do lodówki.