Domowa, aromatyczna, przepyszna szarlotka z lukrem. Przepis nie jest trudny i każdy da sobie z nim radę.
Składniki
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 szkl. cukru
- 20 dkg margaryny
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku
- 1 łyżka octu
- 1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 cytrynowa galaretka
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18 %
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części.
1,5 kg jabłek zetrzeć i usmażyć. Na koniec wsypać 1 cytrynową galaretkę i wymieszać. Ostudzić.
Na wysmarowaną blaszkę dajemy jedną część ciasta wylepiamy dno na to jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 st do zarumienienia góry.
Po lekkim wystudzeniu robimy lukier: 1 szkl. cukru pudru + 1 łyżka śmietany 18 % wymieszać i równomiernie rozprowadzić po cieście.