Prosta szarlotka na kruchym cieście

5
(3)

Szarlotka

Smaczna i prosta do zrobienia szarlotka na kruchym cieście. Idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła

Jabłka

  • 3 kg jabłek
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier brązowy

Przygotowanie

Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Dusimy podlewając odrobiną wody. Gdy będą już miękkie, dodajemy przyprawy.

Z podanych składników na ciasto szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na połowę i wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Po schłodzeniu jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Forma o wymiarach 30/40. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wystydzeniu przekładamy na ciasto uduszone z przyprawami jabłka. Przysypujemy startym pozostałym ciastem. Pieczemy kolejne 20/30 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!