Smaczna i prosta do zrobienia szarlotka na kruchym cieście. Idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
Jabłka
- 3 kg jabłek
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier brązowy
Przygotowanie
Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Dusimy podlewając odrobiną wody. Gdy będą już miękkie, dodajemy przyprawy.
Z podanych składników na ciasto szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na połowę i wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Po schłodzeniu jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Forma o wymiarach 30/40. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wystydzeniu przekładamy na ciasto uduszone z przyprawami jabłka. Przysypujemy startym pozostałym ciastem. Pieczemy kolejne 20/30 minut.