Najlepsza babka pomarańczowa na Wielkanoc i nie tylko. Jest wilgotna, puszysta i prosta w wykonaniu!
Składniki
- 4 średnie jajka
- 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 2 szkl. mąki tortowej u mnie typ 405
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- starta skórka z 1 pomarańczy + sok
Przygotowanie
Jajka + cukry utrzeć na puszystą masę (ma być gęsta, jasna i puszysta, miksować ok. 10 min. na wysokich obrotach). Dodać olej i mleko oraz sok i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać do połączenia (nie miksować już długo) i wylać do foremki. Piec w 170 stopniach ok 45 min. do suchego patyczka. Nagrzewam piekarnik do 170 stopni grzałki góra-dół. Piekę w tej temp. ok. 20 min. później zmniejszam ciut do 150 i piekę dalej ok. 25 min.