Babka oliwna

4.6
(10)

Babka oliwna w dwóch wariantach, dla wybrednych… czekoladowa lub waniliowa.

Składniki na 1 babkę

  • 5 jaj
  • pół szklanki oliwy z oliwek/oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe lub 2 czekoladowe (w zależności od wariantu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem i oliwą, dodać budyń w proszku, proszek do pieczenia, mąkę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach bez termoobiegu ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 10

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!