Pofalowany sernik


Pofalowany sernik

Niezwykły sernik, który nie tylko wyśmienicie smakuje ale również pięknie wygląda. Idealny na święta jak i inne szczególne okazje.

Składniki oraz sposób przygotowania

Spód:

  • 2 szkl. mąki
  • 150 g margaryny Kasi
  • 0.5 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko razem zagniatamy.

Masa serowa:

  • wiaderko twarogu 1 kg (ja dałam President)
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 0.5 szkl. oleju
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Wszystko razem miksujemy.

Pianka:

Pozostałe nam białka ubijamy dodając 3/4 szkl. cukru robimy to 15 minut przed końcem pieczenia.


Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut, 15 minut przed końcem pieczenia niedbale wykładamy ubitą pianę. Kiedy pianka zrobi się złota serniczek gotowy.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!