Poduszkowiec

Poduszkowiec to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego efektownie wygląda.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki wody gazowanej

Ubiłam pianę na sztywno, potem dodałam delikatnie mieszając i przesiewając mąkę, kakao, żółtka, wodę i olej. Następnie przelałam na blaszkę.

Masa:

  • ser z wiaderka 500g
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g cukru

Ser zmiksowałam z budynkiem i cukrem, włożyłam do woreczka foliowego, wycięłam róg woreczka i narysowałam krateczkę. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (góra-dół).


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 20

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!