Placki z gotowanych ziemniaków i mozzarelli


Placki z gotowanych ziemniaków to idealny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.

Składniki

  • 4 szklanki puree z ziemniaków
  • 2 szklanki startego sera mozzarella
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mąki (lub 1/2 szklanki mąki na bardziej kremowe ziemniaki)
  • 2 – 3 łyżki szczypiorku lub pietruszka świeża (posiekać)
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
  • jogurt naturalny

Przygotowanie

Ziemniaki połączyć z jajkami (dobrze wymieszać), dodać mozzarellę, mąkę i zioła. Wszystko razem wymieszać. Formować krążki, obtoczyć w bułce i smażyć na oliwie z obu stron aż zrumienieją. Podawać z jogurtem lub śmietaną.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!