Ciasto z truskawkami to świetna propozycja na weekendowy wypiek. Do kawki wręcz idealny!
Składniki
Ciasto:
- 50 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 15 dkg cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
- 1/2 kg truskawek (można też zrobić z innymi owocami)
- 4 białka
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Mniejszą część włożyć do zamrażarki większa rozwałkować na blaszce i piec 10 min w 180 st. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć pokrojone w połówki truskawki.
Przygotuj bezę – białka ubijać na bardzo sztywną pianę z cukrem. Wyłożyć na truskawki następnie wyjąć ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach na ciasto. Wstawić do piekarnika na 30-40 min. 180 st.