Tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Przygotowanie ich wymaga odrobinę wprawy – trudność polega tylko na ich ulepieniu, ale ich smak wynagrodzi wszelki trud.
Składniki:
ciasto
- 700g mąki
- 300ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
farsz
- 1kg ugotowanych ziemniaków
- 600g białego sera
- podsmażona cebulka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.
- Ugotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę, dodajemy usmażoną cebulę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Rozwałkowujemy ciasto dość cienko, wycinamy krążki szklanką i na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy w pierożki.
- Wrzucamy pierogi na gotującą osoloną z dodatkiem oleju wodę i od momentu kiedy wypłyną gotujemy przez 3-4 minuty. Podawać z cebulką lub śmietaną.