Pieczarki faszerowane i zapieczone w piekarniku to pyszna przekąska, która uświetni niejedno przyjęcie w gronie przyjaciół czy rodziny.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Pieczarki wyczyścić delikatnie nożem, wydrążyć, zrobić dołki – na szerokość i głębokość. Pieczarek nie myć!
Farsz:
Mięso mielone, cebula czerwona i biała bardzo drobno posiekana i siekane części wydrążonych pieczarek. Podsmażyć na maśle. Podczas smażenia rozdrabniać drewnianą łyżką. Nie spiec mięsa.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką, łyżeczka granulowanego czosnku, kolendra. Kolendrę dodać pod koniec smażenia!
Sekretem jest kolendra. Dużo kolendry.
Jeśli jest świeża, drobno ją posiekać. Jeśli nie ma ziarna – conajmniej pół paczki rozgnieść w moździerzu.
Układam w pieczarce warstwy, od dołu:
Rozdrobniony ser pleśniowy żółty. Na to czubkiem łyżeczki dodaję masło na szerokość całej pieczarki. Następnie farsz z mięsa. Na wierzchu układam ser brie naturalny i cząstki pomidora. Każdą posypuję solą.
Do brytfanny na papier 180 stopni, 24 minuty – tak, dokładnie tyle wychodzą idealnie.