Paluchy serowo-czosnkowo-ziołowe

5
(3)

Paluchy serowo-czosnkowo-ziołowe

Przepis na paluchy serowo-czosnkowo-ziołowe. Smaczna przekąska na imprezy i nie tylko. 

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży świeżych
  • 1 szkl mleka
  • 1 kostka masła
  • 150 g sera żółtego startego na tarce
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty pieprzu czarnego

Przygotowanie

Ciasto
Mąkę, sól, cukier wsypać na stolnicę i wymieszać.
Mleko podgrzać z 1/2 kostki masła do roztopienia się masła, przestudzić, lekko wkruszyć drożdże i wymieszać.
Dodać do mąki i zagnieść ciasto.
Ciasto musi być luźne. Odstawić do podrośnięcia na około 40 min.


Pesto
1/2 kostki masła rozpuścić.
Pietruszkę, szpinak i obrany czosnek zbledować.
Dodać roztopione masło 3 szczypty soli i pieprz. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
Rozwałkować na grubość 1 cm oba placki. Na jeden placek przełożyć pesto i rozłożyć na całym placku, posypać startym serem, przykryć drugim plackiem. Podzielić na pół i kroić paski (szerokość na 2 palce). Po 2 paski układać na sobie, zwijać świderki. Piec w 180 C na termoobiegu przez 20 min.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!