Przepis na paluchy serowo-czosnkowo-ziołowe. Smaczna przekąska na imprezy i nie tylko.
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kostki drożdży świeżych
- 1 szkl mleka
- 1 kostka masła
- 150 g sera żółtego startego na tarce
- garść świeżego szpinaku
- 1 pęczek pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty pieprzu czarnego
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę, sól, cukier wsypać na stolnicę i wymieszać.
Mleko podgrzać z 1/2 kostki masła do roztopienia się masła, przestudzić, lekko wkruszyć drożdże i wymieszać.
Dodać do mąki i zagnieść ciasto.
Ciasto musi być luźne. Odstawić do podrośnięcia na około 40 min.
Pesto
1/2 kostki masła rozpuścić.
Pietruszkę, szpinak i obrany czosnek zbledować.
Dodać roztopione masło 3 szczypty soli i pieprz. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
Rozwałkować na grubość 1 cm oba placki. Na jeden placek przełożyć pesto i rozłożyć na całym placku, posypać startym serem, przykryć drugim plackiem. Podzielić na pół i kroić paski (szerokość na 2 palce). Po 2 paski układać na sobie, zwijać świderki. Piec w 180 C na termoobiegu przez 20 min.