Owocowe ciasto


Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami. Idealne na lato.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1.5 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (tak do koloru)
  • szczypta soli

Białka + szczypta soli ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier kryształ, żółtka i cukier wanilinowy. Dodać do tego mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 25 minut.

Masa:

  • śmietana łaciata 30% w kartoniku 1 szt.
  • serek mascarpone 250g
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru

Ubić samą śmietanę na sztywno. Dodać cukier puder i serek mascarpone, dobrze to wymieszać. Odstawić do lodówki i trochę schłodzić.

Nasącz do biszkoptu wedle własnego uznania, ja robiłam woda z cytryną + cukier.

Polewa:

  • 0.5 kostki margaryny twardej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Margarynę z kakao i cukrem rozpuszczam, zdejmuje z kuchenki, wbijam całe 1 jajko i szybko ubijam robotem.

Upieczony biszkopt przekrajam, nasączam, przekładam masą. Na wierzch też masa, polewa i owoce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!