Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami. Idealne na lato.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 1.5 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao (tak do koloru)
- szczypta soli
Białka + szczypta soli ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier kryształ, żółtka i cukier wanilinowy. Dodać do tego mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 25 minut.
Masa:
- śmietana łaciata 30% w kartoniku 1 szt.
- serek mascarpone 250g
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
Ubić samą śmietanę na sztywno. Dodać cukier puder i serek mascarpone, dobrze to wymieszać. Odstawić do lodówki i trochę schłodzić.
Nasącz do biszkoptu wedle własnego uznania, ja robiłam woda z cytryną + cukier.
Polewa:
- 0.5 kostki margaryny twardej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
Margarynę z kakao i cukrem rozpuszczam, zdejmuje z kuchenki, wbijam całe 1 jajko i szybko ubijam robotem.
Upieczony biszkopt przekrajam, nasączam, przekładam masą. Na wierzch też masa, polewa i owoce.