Oponki twarogowe

5
(3)

Oponki twarogowe

Przepis na oponki z twarogiem. Bardzo smaczne, lekkie i łatwe w przygotowaniu!

Składniki

  • 500 g sera białego półtłustego
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 220 ml śmietany 12 %
  • 1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie

Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą np. kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!