Ogórki w zalewie gyros

4.7
(15)

Ogórki w zalewie gyros

Doskonały dodatek do mięs, sałatek oraz kanapek i zimnych wędlin. Warzywa wychodzą idealnie chrupiące, a do tego są świetnie doprawione.

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 3 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki soli kamiennej

Zalewa

  • 1 szklanka octu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki oleju
  • 30 g przyprawy do gyrosa

Przygotowanie

Ogórki, marchew, paprykę i cebulę kroję w grubsze plastry, czosnek w płatki, sole.
Składniki na zalewę mieszam ze sobą i zalewam nią ogórki. Czekam 6 godzin aż warzywa puszczą sok. Następnie przekładam do słoików i pasteryzuje 15 min w gorącej wodzie, lub 30 min 120 C piekarnik.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 15

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!