Ogórki krokodylki

4.8
(12)

Ogórki krokodylki

Ogórki krokodylki to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Są przepyszne i chrupiące.

Składniki

  • 2,5 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 łyżeczki chilli
  • 3 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju

Przygotowanie

Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, zasypać solą, wymieszać i zostawić na 6 godzin. Powstały po tym czasie sok z ogórków odlać.
Następnie dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek, wymieszać.
Z octu, oleju i cukru zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać, zostawić na noc lub na 10-12 godzin.
Rano ułożyć ogórki w słoikach, zalać zalewą i pasteryzować 10 min.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 12

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!