Ogórki krokodylki to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Są przepyszne i chrupiące.
Składniki
- 2,5 kg ogórków
- 1 główka czosnku
- 1,5 łyżeczki chilli
- 3 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
Przygotowanie
Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, zasypać solą, wymieszać i zostawić na 6 godzin. Powstały po tym czasie sok z ogórków odlać.
Następnie dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek, wymieszać.
Z octu, oleju i cukru zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać, zostawić na noc lub na 10-12 godzin.
Rano ułożyć ogórki w słoikach, zalać zalewą i pasteryzować 10 min.