Naleśniki to pyszne danie, które zaspokoi apetyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Ciasto:
- 1,5 szkl mleka
- 1,5 szkl wody gazowanej
- 2 szkl mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
*szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka ubić trzepaczką z solą, cukrem, dodać wodę, mleko i olej a następnie mąkę i wszystko dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 min a w tym czasie można zrobić farsz.
Nadzienie serowo-budyniowe:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- cukier do smaku
- 0,5 l mleka
- rodzynki
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i dodać cukier. Serek mascarpone połączyć z ugotowanym ostudzonym budyniem i cukrem waniliowym Na końcu dodać wcześniej namoczone rodzynki. Usmażyć naleśniki, nałożyć farsz i zwinąć.