Miodownik to bardzo efektowne i smaczne ciasto, które pokocha każdy. Aromatyczne, rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 3/4 cukru pudru
- 20 dag miodu
- 3/4 masła
- 3 jajka
- 2 łyż. sody
- 1 łyż. proszku do pieczenia
Krem:
- 3 szkl. mleka
- 6 łyż.kaszy manny
- 5 żółtek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 15 dag wiórków kokosowych
- 3/4 masła lub margaryny
Masa:
- 25 dag marmolady
- 1 galaretka w proszku (ja dodałam swoje powidła śliwkowe)
Sposób przygotowania:
Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części. Dać do lodówki na 30 min. Po czym upiec 4 placki 180st. na 15 min. Ugotować mleko 2 szklanki. Z cukrem, kaszą manną i wiórkami kokosowymi, a oddzielnie w 1 szkl. mleka wymieszać z 5 żółtkami oraz budyniem i wlewamy do grysiku z kokosem, gotujemy przez chwilę. Ostudzić. 3/4 masła lub margaryny utrzeć do białości dodając stopniowo ostudzony budyń. Na placek dajemy połowę kremu na to 2 placek dajemy marmoladę lub powidła i kładziemy następne ciasto i znowu masa i ciasto. Polewamy polewą. Najlepszy miodownik jest następnego dnia. Czym dłużej siedzi tym jest miększy. Mój tyle nie wytrwał życzę smacznego.