Maślany murzynek

3.7
(21)

Maślany murzynek

Przepis na przepyszne ciasto murzynek, idealnie wilgotne i puszyste, wprost rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • cukier 1,5 szklanki
  • masło 1 kostka
  • mleko 0,5 szklanki
  • jajka 4 sztuki
  • kakao 3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • opcjonalnie można dodać 3-4 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie

Mleko, masło, cukier i kakao wrzucić do rondelka i podgrzać cały czas mieszając. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno.
Masę kakaową wlać do miski i dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Następnie dodać mąkę z proszkiem i powidła, wymieszać. Na koniec białka delikatnie wymieszać szpatułką.
Przelać do tortownicy lub keksówki.
Piec w temperaturze 170°C około 45 minut.

Polewa to czekolada rozpuszczona z masłem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 21

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!