Maślany chleb z makiem

5
(3)

Maślany chleb z makiem

Przepis na maślany chleb z makiem. Chlebek jest wilgotny, lekko słodki i idealny dla wielbicieli maku.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 60 g masla
  • pół kostki drożdży

Dodatkowo:

  • jajko
  • mak

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, sól i dodać rozpuszczone masło.

Mleko podgrzać, dodać cukier oraz wkruszyć drożdże. Po 10 min jak zaczną pracować wlać do mąki. Całość wyrobić na bardzo gładkie ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h pod przykryciem do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyjąć, wyrobić chwilę by wybić powietrze, uformować kształt jaki chcemy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na godzinę.

Ciasto posmarować białkiem jajka i posypać makiem.

Piec w 230 stopniach termoobieg ok. 30 min.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!