Makowiec


Makowiec to tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka drożdży

Sposób przygotowania:

Robimy zaczyn: kostka drożdży, mleko, łyżka cukru i dwie łyżki mąki. Wyrabiamy ciasto jajka najpierw z cukrem, potem pozostałe składniki odstawiamy do wyrośnięcia.

Masa makowa: 3 opakowania maku 250g zalewam wodą i gotuje tak 10 minut. Miele dwa razy dodaje rodzynki, skórkę pomarańczową, 1 budyń śmietankowy trochę masła roztopionego tak 40g 1.5 szkl. cukru, olejek migdałowy i trochę rumowego i można dać trochę miodu.

Ciasto dzielimy na 4 części wałkujemy tak samo też masę w misce na cztery części. Przed nałożeniem maku ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem zawijamy i ja zawijam w papier i zostawiam tak 2 cm luzu.

Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Na wierzch lukier.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!