Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem. Sprawdzona i pyszna receptura.
Składniki
CIASTO
- 1 kg mąki
- 6 żółtek
- 8 dag drożdży
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 20 dag masła
MASA MAKOWA
- 0,5 kg maku
- 2-3 jajka
- 15 dag masła
- cukier według swojego uznania
Przygotowanie
Mak sparzyć, odcedzić 3-krotnie przemielać z cukrem, dodać żółtka, rozpuszczone wystudzone masło, olejek migdałowy, a na koniec ubić białka i dodać do maku i wymieszać.
Drożdże rozprowadź z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaj do tego łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn odłóż na 10-15 minut, by podrósł. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, wlej do mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, a następnie zagnieć na gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3-4 części, rozwałkuj na prostokąt 30×35 cm. Posmaruj je białkiem i wyłóż na nie masę makową. Ciasto zwiń w rulon, podwijając pod spód końcówki ciasta. Ciasto odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Piecz ok. 50-60 minut w 170 stopni C.