Przepis na szybką i prostą lasagne, która ma duże szanse stać się ulubionym daniem Twojej rodziny!
Składniki:
- 500g mięsa mielonego ( dowolnego)
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- puszka pomidoròw krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ser feta lub mozzarella
Sposób przygotowania:
Na oliwie przesmażam cebulę oraz czosnek z tymiankiem, oregano, następnie dodaje mięso mielone smażę 5 minut, dodaję pomidory z puszki, koncentrat rozmieszany w 200ml wody, natkę pietruszki oraz sól, pieprz ( można dodać jeszcze ziół jeśli lubimy).
Gotuję 5 minut (sos ma być rzadki, ponieważ makaron którego używamy jest surowy).
Formę wysmarować olejem, użyłam brytfanki do ciasta. Układamy makaron ( specjalny do lasagne, albo zrobić samemu) nakładamy cienką warstwę sosu, czynność powtarzamy, ostatnia warstwa to makaron na nim sos i posypujemy serem.
Piekarnik 180 stopni, około 45 minut bez termoobiegu, po tym czasie nakłóć widelcem makaron czy jest już miękkie.