Domowe pączki


Prosty przepis na pięknie wyrośnięte, puszyste domowe pączki z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 9 żółtek
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl cukru
  • 1,5 szkl mleka
  • 10 dag drożdży
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • 175 g masła roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozrobić z łyżką mąki i łyżką cukru w ciepłym mleku. Zostawić do wyrośnięcia.

  2. Jajko i żółtka ubić na puch z cukrem. Do 1/3 mąki dodać ubite jajka i wyrośnięte drożdże, ucierać mikserem 5-10 minut, następnie dodać resztę mąki i roztopione ostudzone masło i wyrobić jeszcze ręcznie. Zostawić ciasto do wyrośnięcia.

  3. Następnie robić niewielkie pączki, układając na stole miejscem klejonym do góry.

  4. Zaczekać, aż dobrze wyrosną (podwoją objętość). Roztopić 3 kostki smalcu po 250 g z 2 szkl oleju.

  5. Wyrośnięte pączki wkładać do rozgrzanego tłuszczu i piec po kilka minut z każdej strony. Smacznego.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!