Proste, łatwe i szybkie do przygotowania, czyli po prostu kruche ciasto przełożone musem jabłkowym.
Składniki
- 260g mąki krupczatki lub pszenna
- 100g masła zimnego
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 1 saszetka budyniu waniliowego (proszek)
- 100g cukru
- Mus z jabłek (miałam swój domowy)
Przygotowanie
Zagnieść ciasto i 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika a reszta do lodówki na 1 godzinkę. Na formę wykładamy papier do pieczenia na to rozwałkujemy ciasto z lodówki. Na ciasto wykładam mus z jabłek.
Z białek ubijam pianę i dodaje cukier, a na koniec budyń wsypuje i mieszam. Zawartość wykładam na mus z jabłek. Na pianę dodaje ciasto z zamrażalnika stare na grubych oczkach. Piekę z termoobiegiem ok 45 minut w temp 180*C.