Kruche ciasteczka z maszynki


Kruche ciasteczka z maszynki

Proste, kruche i maślane ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek.

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2,5 kostki masła
  • 250 g cukru pudru
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie

1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy masło pokrojone w kostkę (mniejsze kawałki) i wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, najlepiej ręcznie ponieważ składniki łączą się ze sobą pod wpływem ciepła rąk.

2. Wyrobione ciasto powinno być plastyczne, jak jest za suche dodajemy białko, jak za mokre dosypujemy mąki. Wkładamy na 1 h do lodówki, chłodzimy.

3. Następnym krokiem jest już tylko przepuszczanie ciasta przez maszynkę, najlepsza do tego jest maszynka ręczna. Jeżeli nie macie maszynki i końcówki do formowania ciastek możecie rozwałkować ciasto i za pomocą foremek wycinać dowolne kształty.

4. Piec w 180 stopniach przez około 15 minut do zarumienienia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 58

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!