Kruche ciasteczka ślimaczki

5
(3)

Kruche ciasteczka ślimaczki

Czarno-białe kruche ciasteczka w kształcie ślimaczków. Proste do wykonania i przepyszne.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolny aromat
  • 2,5 łyżki kakao

Przygotowanie

Wszystkie składniki (oprócz kakao) przełożyć do miski i szybko zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta dokładnie zagnieść z kakao. Ciasto jasne i ciasto ciemne rozwałkować, każde osobno, na grubość ok. 3 mm. Ciemną część ciasta ułożyć na jasną część (lub odwrotnie) docisnąć. Ciasto zwinąć w ścisłą roladę (schłodzić ciasto na 1 godzinę). Roladę z ciasta kroić w pół cm. grubość plasterki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st. około 15 min. Smacznego


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!