Czarno-białe kruche ciasteczka w kształcie ślimaczków. Proste do wykonania i przepyszne.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolny aromat
- 2,5 łyżki kakao
Przygotowanie
Wszystkie składniki (oprócz kakao) przełożyć do miski i szybko zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta dokładnie zagnieść z kakao. Ciasto jasne i ciasto ciemne rozwałkować, każde osobno, na grubość ok. 3 mm. Ciemną część ciasta ułożyć na jasną część (lub odwrotnie) docisnąć. Ciasto zwinąć w ścisłą roladę (schłodzić ciasto na 1 godzinę). Roladę z ciasta kroić w pół cm. grubość plasterki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st. około 15 min. Smacznego