Kokosanki

4.9
(19)

kokosanki

Kokosanki, czyli ciasteczka o czekoladowo kokosowym smaku to klasyka polskich wypieków. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole.

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • 3/4 kostki masła
  • tabliczka czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę (25×40) i pieczemy około 35 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu kroimy w kostkę i serwujemy kawałeczkom kąpiel w polewie czekoladowej. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 19

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!