Puszyste ciasto, cudowny smak i prostota wykonania. Sprawdź przepis na kapuśniaczki!
Składniki
Farsz
- 2,5 kg kapusty kiszonej
- 4 cebule
- 1,5 kg pieczarek
- sól
- pieprz
- vegeta
Ciasto
- 5 szklanek mąki
- 100 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 szkl mleka
Przygotowanie
Kapustę kiszoną namoczyłam na noc, następnie zmieniłam wodę i zagotowałam. 4 cebulki pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oleju, następnie dodałam 1,5 kg pieczarek startych na tarce jarzynowej. Poddusiłam do odparowania wody i dodałam ugotowaną kapustę. Doprawić vegetą, pieprzem i solą wedle uznania.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać sól i cukier, a na koniec mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Robić kapuśniaczki, zawijać wedle uznania. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec na złoty kolor w 180 C przez około 20 minut.