Kapsalon – holenderski kebab


Kapsalon to holenderska wersja kebaba. Złożony jest z mięsa, frytek i kapusty pekińskiej.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Frytki ze swoich ziemniaków, godzinę moczone w wodzie, potem dobrze osuszone ręcznikiem papierowym, wrzuciłam do miski i wymieszałam z niewielką ilością oleju. Ja frytki podsmażałam wcześniej. Piekarnik, wyłożyć blachę papierem i po ok. 20 min jedna – druga strona. Frytki ułożyć tak,żeby na siebie nie nachodziły.

Mięso: Pierś kurczaka zamiast w kostkę pokroiłam w bardziej płaską kostkę, marynował się w misce, w lodówce całą noc, zmieszany z olejem (tak żeby w nim nie pływał) i przyprawie gyros. Rano usmażyłam go na sprężyste cząstki.

Ser: dobrze topliwy, starałam na grubych oczkach.

Dodatki:

Sałata lodowa, pomidory, ogórek zielony ze skórką, cebula biała i czerwona, pokrojona w księżyce.

Sosy (są dwa):

Ilość dodanych łyżek zależy od tego, na jaką ilość foremek robimy.

  1. Trzy łyżki keczupu i trzy łyżki majonezu – wymieszać.
  2. Dwa ząbki czosnku – przeciśnięte, sól, pieprz, trzy łyżki majonezu, jedna łyżka gęstej śmietany 18%.

Przygotowanie:

Ułożone od spodu frytki, na to pierś i starty żółty ser do piekarnika na 180 tylko tyle, żeby ser się roztopił i żeby danie było gorące. Tą warstwę smaruję sosem nr 1, czyli keczup i majonez. Na sos 1 – sałata, pomidor, ogórek, cebula. Polewamy sosem nr 2, ja posypałam kukurydzą dla koloru, ale nie trzeba jej dodawać.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 48

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!