Kapsalon to holenderska wersja kebaba. Złożony jest z mięsa, frytek i kapusty pekińskiej.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Frytki ze swoich ziemniaków, godzinę moczone w wodzie, potem dobrze osuszone ręcznikiem papierowym, wrzuciłam do miski i wymieszałam z niewielką ilością oleju. Ja frytki podsmażałam wcześniej. Piekarnik, wyłożyć blachę papierem i po ok. 20 min jedna – druga strona. Frytki ułożyć tak,żeby na siebie nie nachodziły.
Mięso: Pierś kurczaka zamiast w kostkę pokroiłam w bardziej płaską kostkę, marynował się w misce, w lodówce całą noc, zmieszany z olejem (tak żeby w nim nie pływał) i przyprawie gyros. Rano usmażyłam go na sprężyste cząstki.
Ser: dobrze topliwy, starałam na grubych oczkach.
Dodatki:
Sałata lodowa, pomidory, ogórek zielony ze skórką, cebula biała i czerwona, pokrojona w księżyce.
Sosy (są dwa):
Ilość dodanych łyżek zależy od tego, na jaką ilość foremek robimy.
- Trzy łyżki keczupu i trzy łyżki majonezu – wymieszać.
- Dwa ząbki czosnku – przeciśnięte, sól, pieprz, trzy łyżki majonezu, jedna łyżka gęstej śmietany 18%.
Przygotowanie:
Ułożone od spodu frytki, na to pierś i starty żółty ser do piekarnika na 180 tylko tyle, żeby ser się roztopił i żeby danie było gorące. Tą warstwę smaruję sosem nr 1, czyli keczup i majonez. Na sos 1 – sałata, pomidor, ogórek, cebula. Polewamy sosem nr 2, ja posypałam kukurydzą dla koloru, ale nie trzeba jej dodawać.