Pyszna, puszysta rolada kakaowa z kremem to idealny smakołyk do popołudniowej kawki.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- 3 jajka, osobno białka i żółtka
- 50 g cukru
- 2 łyżki maki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z solą, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka, miksujemy dokładnie. Dodajemy przesiane, wymieszane suche składniki, delikatnie mieszamy. Na wyłożona papierem do pieczenia blachę (25×30) przekładamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy 10 minut w 180 st C. Gorące przekładamy na ściereczkę, odrywamy papier, rolujemy wraz ze ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krem:
- 250g mascarpone
- 125 g kremówki
- 30 g cukru
- ziarenka z laski wanilii
Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Nasączenie:
- 100 ml espresso
- 10 g cukru
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g gorącej kremówki
Zalewamy połamaną czekoladę kremówką, po 2 minutach mieszamy.
Rozwijamy ciasto, nasączamy kawą, rozsmarowujemy krem, zwijamy. Schładzamy przez godzinę. Polewamy czekoladą, schładzamy minimum 30 minut przed podaniem.