Jagodzianki


Prawdziwe, domowe jagodzianki to wspaniały polski klasyk, idealny na podwieczorek.

Składniki:

  • 1kg mąki
  • 80g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 400 ml mleka
  • 20 dag cukru
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • około 3 szklanek jagód

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku od razu dodać cukier, jajka, mąkę i sól.

Wymieszać i wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia około godziny.

Rozwałkować i dużym kubkiem wykrawać kółka, nadziewać jagodami wymieszanymi z cukrem. Posmarować białkiem i posypać cukrem.

Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Jest to duża porcja wychodzi 34 sztuki, można zrobić z połowy.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!