Przepis na idealne jagodzianki. Przepyszne, mięciutkie, pełne jagodowego nadzienia, z maślaną kruszonką.
Składniki
Rozczyn
- 1 paczka świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 łyżki mąki
Ciasto
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 700 ml mleka
- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny
Kruszonka
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- odrobina cukru wanilinowego
Dodatkowo
- jagody
- odrobina cukru
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Paczkę świeżych drożdży rozkruszyć, dosypać 2 łyżki cukru i zamieszać aż się rozpuszczą. Dodać pół szklanki letniego mleka i 3/4 łyżki mąki. Zamieszać i zostawić na 10 min. żeby zaczyn się ruszył.
Później dodać do zaczynu jajko pół szklanki cukru, ok. 700 ml mleka i 1 kilogram mąki oraz kostkę rozpuszczonej margaryny. Wszystko ręką wymieszać i zagnieść ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozgniatamy ręką. Wycinamy krążki, na to nakładamy jagody wcześniej przygotowane posypane cukrem oraz mąką ziemniaczaną, która zapobiega wypływaniu jagód.
Na krążek nakładam łyżkę jagód i zaklejam w taki sam sposób jak pierogi, dzięki temu mi nie wypływają na blaszce. Układam zlepionym do dołu na papierze. Smaruje jajkiem i posypuje wcześniej zrobioną kruszonką.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy palcami.
Bułeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, góra/dół.