Jagodzianki, które zawsze się udają

5
(2)

Jagodzianki, które zawsze się udają

Pyszne, pulchne bułeczki, z których wysypują się jagody. Przepis na jagodzianki, które zawsze się udają.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • kostka masła lub margaryny
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szkl mleka
  • 10 dag drożdży

Przygotowanie

Rozczyn drożdżowy – 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, 1 szkl ciepłego mleka, drożdże.

Do przesianej mąki dodać: całe jajka utarte z cukrem na biały krem + roztopione chłodne masło + 1 szkl mleka + wyrośnięty rozczyn.

Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Jagody (1 litr) wymieszać z mąką ziemniaczaną (około 3 łyżki).

Ciasto oddzielam łyżką na porcje, nakładam 2 łyżeczki jagód i na jagody sypię 1 łyżeczkę płaską cukru.

Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Piec 30 min w temp. 180*C

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!