Pyszne, pulchne bułeczki, z których wysypują się jagody. Przepis na jagodzianki, które zawsze się udają.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- kostka masła lub margaryny
- 3/4 szkl cukru
- 2 szkl mleka
- 10 dag drożdży
Przygotowanie
Rozczyn drożdżowy – 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, 1 szkl ciepłego mleka, drożdże.
Do przesianej mąki dodać: całe jajka utarte z cukrem na biały krem + roztopione chłodne masło + 1 szkl mleka + wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Jagody (1 litr) wymieszać z mąką ziemniaczaną (około 3 łyżki).
Ciasto oddzielam łyżką na porcje, nakładam 2 łyżeczki jagód i na jagody sypię 1 łyżeczkę płaską cukru.
Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec 30 min w temp. 180*C
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.