Jabłecznik na herbatnikach bez pieczenia


Jabłecznik na herbatnikach bez pieczenia

Przepis na proste i pyszne ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym z polewą czekoladową.

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 2 duże śmietanki 30%
  • 1 serek mascarpone
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 większe opakowania herbatników
  • cukier (ilość zależy od słodkości jabłek)
  • cynamon
  • 4-5 łyżek żelatyny

Przygotowanie

  1. 2 kg jabłek (zależy jak duża forma) obrać i zetrzeć na papkę. Po czym zasmażyć ok. godziny w garnku dodając cukru plus cynamon. Po godzinie jak jabłka zgęstnieją dolałam 1/3 szklanki przegotowanej wody. Wyłączyłam z gazu i wsypałem 2 galaretki brzoskwiniowe – odstawić do wystygnięcia.
  1. Blachę wyłożyć herbatnikami i na to ostudzone jabłka i na nie znów herbatniki.
  2. Ubiłam 2 duże śmietanki 30% po czym dodałam cukru pudru i 1 serek mascarpone.
  3. W zimnej wodzie rozmieszałam 4-5 łyżek żelatyny po czym dodałam wrzątku by się rozpuścił. Kiedy to wystygło dodałam do masy z pkt 3.
  4. Masę śmietanową położyłam na herbatniki i znów przełożyłam herbatnikami.
  5. Na sama górę jak kto lubi można zrobić masę czekoladową u mnie widoczna jest rozpuszczona (z mlekiem) czekolada z orzechami.
  6. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!