Przepis na proste i pyszne ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym z polewą czekoladową.
Składniki
- 2 kg jabłek
- 2 duże śmietanki 30%
- 1 serek mascarpone
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 większe opakowania herbatników
- cukier (ilość zależy od słodkości jabłek)
- cynamon
- 4-5 łyżek żelatyny
Przygotowanie
- 2 kg jabłek (zależy jak duża forma) obrać i zetrzeć na papkę. Po czym zasmażyć ok. godziny w garnku dodając cukru plus cynamon. Po godzinie jak jabłka zgęstnieją dolałam 1/3 szklanki przegotowanej wody. Wyłączyłam z gazu i wsypałem 2 galaretki brzoskwiniowe – odstawić do wystygnięcia.
- Blachę wyłożyć herbatnikami i na to ostudzone jabłka i na nie znów herbatniki.
- Ubiłam 2 duże śmietanki 30% po czym dodałam cukru pudru i 1 serek mascarpone.
- W zimnej wodzie rozmieszałam 4-5 łyżek żelatyny po czym dodałam wrzątku by się rozpuścił. Kiedy to wystygło dodałam do masy z pkt 3.
- Masę śmietanową położyłam na herbatniki i znów przełożyłam herbatnikami.
- Na sama górę jak kto lubi można zrobić masę czekoladową u mnie widoczna jest rozpuszczona (z mlekiem) czekolada z orzechami.
- Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.