Idealny biszkopt

4.8
(12)

Super przepis na idealny biszkopt na tort lub ciasto. Puszysty, wysoki i równy.

Składniki na biszkopt fi24

  • 8 jaj
  • 8 łyżek płaskich mąki pszennej
  • 8 łyżek płaskich mąki ziemniaczanej
  • 200g drobnego cukru do wypieków

Wykonanie

Jaja w całości miksuję aż do białości ok. 20-25 minut (jaja w temp. pokojowej), następnie zmniejszam obroty i powoli wsypuję cukier. Następnie zwiększam obroty i miksuję ok. 10 minut – cukier nie może być wyczuwalny w palcach. Wyłączam mikser i szpatułką mieszam przesianą trzykrotnie mąkę z ubitymi jajami. Robię to bardzo powoli, aby nie uciekło powietrze.

Następnie wlewam ciasto do rantu i wkładam do rozgrzanego do temp. 160 st. piekarnika na środkowy poziom.

Piekę ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmuję biszkopt i go odpowietrzam, czyli spuszczam z wysokości 0,5 m. Wkładam do piekarnika. Biszkopt stygnie przy lekko uchylonym piekarniku.

Ps. Tyle, ile jaj, tyle łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru.
Jeżeli biszkopt kakaowy, łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej zamieniam na łyżkę kakao, czyli 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakao i 6 pełnych łyżek cukru.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 12

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!